Історико-філософськi витоки неоміфологічного світогляду - Шарніна, М.В. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У статті визначено вагому роль світоглядних підвалин у формуванні ціннісної картини світу людини того чи іншого історичного часу. Неоміфологічні світоглядні цінності можуть стати конструктивним елементом подолання кризових явищ глобалізації, повернути людину до духовних витоків та дати гідну відповідь викликам сучасної цивілізації. Автор робить висновок про те, що глибинною духовною основою культурної традиції виступає міфологічний світогляд, що розкриває архетипний зміст світовідчуття сучасної людини.