XIX асырнынъ сoнъу ве XX асырнынъ башларында къырымтатар миллий матбуатында диаспoра меселеси - Киримов, Т.Н. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Політика царської Росії і радянської влади, яка була спрямована на розкладання мусульманського соціуму, знищення національних інтелектуальних пам'ятників у Криму виявилася однією з причин порушення культурно-онтологічної еволюції кримськотатарського народу. Через півстоліття після депортації народ, повернувшись на Батьківщину, продовжив боротьбу за свої права. При цьому сили були спрямовані не тільки на вирішення проблем соціально-економічного плану, але і на переосмислення духовно-патріотичного потенціалу. Величезну роль зіграла національна преса кінця XIX і початку XX століття, зразки якої збереглися до сьогодні. Її місія, передусім, полягає в консолідації тюрків-мусульман, зокрема кримськотатарського народу. Сьогодні, при детальному аналізі згаданої довоєнної періодики, перед дослідником виникають нові теми та можливості їх розробок. Сюди входить і питання про вплив кримськотатарської діаспори на культурне життя Криму зазначеного періоду.