Гностична парадигма та її типологічні паралелі з філософією Індії - Чикарькова, М.Ю. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Витоки гностицизму та його типологічні паралелі з давньоіндійською філософією мало беруться до уваги, хоча саме в гностицизмі було сформульовано відому ідею, співзвучну деяким давньоіндійським (особливо ж буддійським) мислителям: світ побудовано «погано». Гностицизм став альтернативою біблійній концепції, ґрунтом для спроб дискредитувати ідею Творця та висунути завдання активної «переробки» світу - від міркувань розенкрейцерів до вчення марксистів і взагалі «секулярних релігій» Новітнього часу.