Індикація стану техногенного середовища за морфологічною мінливістю рослин - Глухов, О.З.; Прохорова, С.І. (Донецький ботанічний сад НАН України, 2008)
Розглянуто проблему індикації техногенного середовища з використанням морфологічної мінливості 4 модельних синантропних видів рослин (Anisantha tectorum (L.) Nevski, Capsella bursa-pastoris (L.) Medik., Conyza canadensis (L.) Cronq., Senecio jacobaea L.). Виділено 23 модулі їх морфологічної мінливості, які можна використовувати як біомаркери стану техногенного середовища. За цими модулями складено діагностико-індикаційну схему їх використання та фітоекологічні схем-карти забруднення м. Донецька та Донецької області.