Проблеми планування соціального розвитку підприємства в умовах трансформації ринкових відносин в Україні - Норкіна, О.М.; Смутко, А.М. (Культура народов Причерноморья, 2014)
У статті наведено теоретичні засади управління соціальним розвитком підприємства, визначено фактори, що формують його соціальне середовище. Проаналізовано роль соціальної відповідальності, як фактору підвищення ефективності функціонування підприємства. Розглянуто модель інсайдера–аутсайдера, яка враховує ідентичність працівника та передбачає аналіз поведінки персоналу підприємства залежно від двох типів ідентичності, а також аналіз відповідних винагород.