Динаміка зміни рівня забруднення атмосфери м. Одеса - Котельнікова, Ю.О.; Чугай, А.В. (Культура народов Причерноморья, 2014)
Одним з регіонів півдня України, що зазнає значного антропогенного впливу на атмосферне повітря, є Одеська область і, в першу чергу, м. Одеса. Одеса є рекреаційно-оздоровчим центром, у зв’язку з чим висуваються більш суворі вимоги до якості природних середовищ, в тому числі і атмосферного повітря. У роботі представлені результати оцінки якості атмосферного повітря на основі розрахунку індексу забруднення атмосфери та комплексного індексу забруднення атмосфери міста Одеса. Для оцінки використані дані багаторічних спостережень на мережі стаціонарних пості міста за 1995 – 2009 рр. за основними та деякими специфічними забруднюючими речовинами.