Система внутрішнього маркетингу підприємств сфери послуг та сервісу - Сагайдак, М.П. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У статті актуалізовано питання системоутворюючого підходу до впровадження концепції внутрішнього маркетингу в діяльність підприємств сфери послуг та сервісу. З’ясовано сутність поняття «система», проаналізовано існуючі підходи до побудови маркетингової системи взагалі та системи внутрішнього маркетингу зокрема. Визначено чинники впливу на ринкову поведінку споживача послуг в системі внутрішнього маркетингу та запропоновано механізм комплексного дослідження процесу їх взаємозв’язку і взаємовпливу.