Агрокліматичні умови та формування приростів агроекологічних категорій урожайності озимого ріпаку - Васалатій, Н.В. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Запропоновано модель оцінки впливу агрометеорологічних умов на формування агроекологічних категорій врожайності озимого ріпаку в лівобережній частині Північного Степу. Одержано значення різних рівнів врожайності : приріст потенційної урожайності, приріст метеорологічно-можливої урожайності, приріст дійсно-можливої урожайності, приріст урожайності загальної біомаси у виробництві в осінній період вегетації культури. Проаналізовано, що підвищення рівня урожайності загальної біомаси у виробництві та доведення його до рівня дійсно-можливої урожайності потребує дотримання всіх необхідних способів агротехніки, виконання їх у повній відповідності з агрометеорологічними умовами на конкретній території. Це є першочерговим завданням програмування врожаїв, спрямованої на усунення лімітуючої дії різноманітних господарських факторів. Наближення дійсно-можливої урожайності до метеорологічно-можливої урожайності вимагає виконання робіт з підвищення родючості грунту. Різниця між метеорологічно-можливою урожайністю і потенційною урожайністю компенсується за рахунок меліоративних заходів, а також внаслідок правильного підбору сортів, які краще пристосовані до особливостей конкретного клімату. Підвищення рівня потенційної урожайності забезпечується головним чином шляхом селекції нових сортів, які будуть мати більш високий рівень врожайності за рахунок ефективного використання сонячної радіації.