Системні показники розвитку країн світу в глобальному цивілізаційному просторі - Шуканов, П.В. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У статті представлені результати аналізу різноманітної інформації міжнародних організацій щодо соціально-економічного розвитку країн світу. Виділено системні показники (індикатори), які характеризують динаміку трансформаційних процесів у глобальному цивілізаційному просторі. При цьому враховуються економічні, демографічні, фінансові, інформаційні та екологічні аспекти порівняльної характеристики різних об'єктів світової системи. На прикладі України та інших держав відображено значення даних показників в методиці дослідження суспільно-географічних особливостей розвитку антропосфери.