Розвиток освіти в сучасній Україні. Освітньо–правовий аспект - Чернікова, Л.Ф. (Культура народов Причерноморья, 2014)
Україна – це держава з великим історичним минулим, де було безліч злетів і падінь, поразок і перемог. Разом з історією держави розвивалася і росла культура. Одним з головних питань стала проблема в сфері освіти. Її історія тісно пов’язана з історією українського народу. В незалежній Україні почала формуватися власна політика вищої освіти. Вона була зорієнтована на досягнення сучасного світового рівня, відродження національного характеру, оновлення змісту, форм і методів навчання, збільшення інтелектуального потенціалу держави. Сьогодні в Україні діє закон «Про освіту», що встановлює загальні принципи освітніх послуг. Система освіти складається з навчальних закладів, науково–методичних і методичних організацій, науково– виробничих підприємств. ХХI століття – це епоха інформаційного суспільства, епоха технологічної культури. Формування глобального інформаційного суспільства виводить на перший план проблему розширення знань. Серйозні трансформації в житті суспільства та держави торкнулися й сфери вищої освіти. Ставши самостійною і незалежною сферою діяльності, вища освіта прагне адаптуватися до нових умов, орієнтуючись на світові стандарти. В Україні проводиться системна активна робота щодо створення умов для визначення освітніх проблем розвитку держави та її регіонів в контексті політичного бачення та постанов рішень на державному рівні. В українському суспільстві все більше усвідомлюється загальна потреба в розвитку освітньої системи. Соціально–економічні й політичні й політичні зміни державності, входження України до світового співтовариства не можливе без структурної реформи національної системи вищої освіти. Пріоритетним завданням є модернізація вищої освіти відповідно сучасних міжнародних вимог.