Монументальний живопис Ю. Клевера у Фороському палаці О. Кузнєцова: художні особливості і проблема синтезу - Виноградов, В. (Культура народов Причерноморья, 2014)
Виноградов В. Монументальний живопис Ю. Клевера у Фороському палаці О. Кузнєцова: художні особливості і проблема синтезу. У статті розглядаються художні особливості живописних творів Ю. Клевера в інтер’єрі палацу О. Кузнєцова у Форосі. Композиції академіка живопису представляють не кримські пейзажі, їхня художньо–образна мова співзвучна архітектурі палацу, що був створений у стилі російського класицизму. Досліджується вплив компліметарності площин живопису і архітектури на монументалізацію живописних творів і синтез мистецтв. Розглядаються також особливості техніки виконання живописних композицій. Виявляється характерна для академізму постановка джерел освітлення у пейзажах, що впливає на сприйняття глибини простору у композиціях. Поєднання архітектури і живопису яскраво проявляє проблему синтезу мистецтв. У статті розглядаються особливості синтезу живопису і архітектури палацу у нюансному і контрастному виявах. Визначаються особливості живописних творів, що впливають на позитивний характер синтезу.