Етнічний культурний взірець в дизайнерських практиках сучасної України - Наумкіна, О.С. (Культура народов Причерноморья, 2014)
Розглянуто процеси етнічної культури, що керують становленням української моди в світлі загальних тенденцій уніфікаційних процесів і реакцій на них, осмислено стратегії введення етнічного в моду та відмінності його розуміння дизайнерами, які звертаються в своїй творчості до етнічних мотивів. Розв’язання дизайнерами задачі по введенню етнічної теми в колекцію при аналізі контекстів демонструє інтенцію модельєра по відношенню до самої етнічності, показує її місце в світогляді, уявленні про систему культури.