Розвиток методології фінансового планування - Кіртока, Р.Г. (Культура народов Причерноморья, 2014)
У статті проаналізовано існуючі моделі і методи середньострокового прогнозування бюджетних доходів і витрат, наведено їх порівняльна характеристика. Використання таких моделей, що володіють добре вивченими статистичними властивостями, дозволяє мати надійне джерело короткострокових (до року) прогнозів по доходах. Показано, що моделі середньострокового прогнозування істотно відрізняються від короткострокових моделей, оскільки середньострокові моделі повинні вміти вловлювати взаємозв'язок між фінансовою політикою (фінансовими рішеннями) і макроекономічними умовами в середньостроковій перспективі. Обґрунтовано, що важливою вимогою при розробці та впровадженні будь-якої середньострокової методології прогнозування є забезпечення послідовності та системності.