Детективний і шпигунський роман: «клітинна» модель жанроутворення - Норец, М.В. (Культура народов Причерноморья, 2014)
«Клітинна» модель жанроутворювання, запропонована автором, представляє собою динамічні відносини між жанровою матрицею та жанровою домінантою, результатом яких є формування нового жанру. Зміни у жанровій матриці зумовлені впливом багатьох зовнішніх факторів. Акумулювання динамічних ознак у жанровій домінанті дає можливість формуванню нового жанру. Детективний роман є материнською матрицею для формування жанру шпигунського роману.