Соціально-філософський аналіз феномену соціальної нерівності - Кримець, Л.В. (Культура народов Причерноморья, 2014)
На основі проведеного аналізу у статті зазначається, що соціальна нерівність – основа соціальної диференціації суспільства. Соціальна нерівність у контексті сучасного постіндустріального суспільства виправдана об’єктивним розподілом соціальних активів серед населення. Активами, в означеному аспекті виступають певні соціальні можливості реалізувати свій соціально-значущий потенціал за допомогою знань, умінь, навичок та певних соціальних зв’язків. Високий рівень соціальної мобільності та нестійка політична ситуація призводить до постійної динаміки та трансформації майнового рівня населення України. Проте важливо, щоб у дослідженнях з питань соціальної нерівності означений феномен піддавався обов’язковій кореляції з феноменом соціальної справедливості.