Соціально-філософський аналіз трансформації антропологічного фактора у контексті сучасного економічного розвитку - Остапенко, І.Г. (Культура народов Причерноморья, 2014)
У статті проводиться соціально-філософський аналіз ролі антропологічного фактора у економічному розвитку сучасного суспільства. Економічні закономірності розглядаються в контексті соціальних тенденцій, відповідно до яких від членів суспільства за певних умов очікується певний образ дій. Зазначається, що науково - технічний прогрес, будучи причиною поліпшення матеріальних умов життя, одночасно зробив можливим цілий ряд найважливіших процесів соціальної модернізації, що в свою чергу призвело до зміни ролі антропологічного фактора в глобальній економіці.