Інтернет як соціокультурний феномен - Сенченко, Н.А. (Культура народов Причерноморья, 2014)
У статті обґрунтовується ставлення до Інтернет-середовища як до соціокультурного феномена сучасності, Інтернет уявлень як ступінь розвитку інформаційного простору. Під культурним простором автор розуміє таке середовище, що характеризує культуру з позицій її розташування, протяжності і насиченості, має кордони, величину, що володіє здатністю до зміни, збільшенню і скороченню, має якийсь ідеальний аспект, який визначає свідомість, і здатне взаємодіяти з іншими культурними просторами і з іншими сферами гуманітарного простору У статті аналізуються висновки вчених про те, що структура культурного інтернет-простору нагадує структуру культурного простору взагалі, проте сутність його має деякі відмінності. Автор приходить до висновку, що інтернет-простір – це інтегрований простір, який у якості складових містить в себе усі попередні культури які існують одночасно із ним, має свої мови, закони. Основною характеристикою зазначеного простору є його необмеженість у просторі і у часі. Серед основних характеристик нового культурного шару автор визначає розтягнення і конденсація часу, відкритість, наявність знакових місць. Автор вказує, що нова інтернет-культура не має меж, є інтегрованою культурою.