Особливості вокалічної системи швейцарського варіанту німецької мови на матеріалі діалектів міст Берн, Цюрих та Санкт-Гален - Мельничук-Лебедєва, К.О. (Культура народов Причерноморья, 2014)
Функціонально-прагматична своєрідність швейцарського варіанту німецької мови обумовила численні дослідження його особливостей, зокрема й фонетичних. Стаття присвячера розгляду специфіки голосних в фонетичній системі швейцарського варіанту німецької мови. Користуючись методом зіставного аналізу, автор порівнює особливості реалізацій голосних на матеріалах бернського, цюрихського та діалекту міста Санкт-Гален. Автор робить висновок, що найсуттєвішою ознакою вокалічної системи швейцарського варіанту німецької мови є протиставлення довгих та коротких голосних. Простежується тенденція до скорочення голосних, що знаходить відображення в реалізації дифтонгів.