Українська дівчина у дошлюбному спілкуванні - Щербинін, С.В. (Культура народов Причерноморья, 2013)
В своїй роботі ми намагались охарактеризувати особливості процесу соціалізації дівчат у молодіжних громадах ХІХ - початку ХХ ст. Розглянули звичаї дошлюбного спілкування українців. Спілкування у молодіжних громадах сприяло вільному вияву почуття, естетизацій кохання і вільному вибору пари. Цей вибір міг, звичайно, згодом, коригуватися волею батьків, котрі керувалися передусім економічними розрахунками. У ХІХ - на початку ХХ ст. українська дівчина могла вільно висловлювати свої симпатії та почуття, була порівняно самостійна у виборі пари. Свобода шлюбних звичаїв, характерна для української етнокультури, до певної міри віддзеркалювала традиції молодіжних об’єднань.