Митрополит Андрей Шептицкий и его меценатская деятельность в истории культуры Украины (конец ХІХ - начала ХХ века) - Колосова, Н.А. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У роботі розглянули роль Митрополита Андрея Шептицького в історії українського народу. Андрій Шептицький - це велетень в українській історії, подвижник об'єднання церков, меценат вітчизняної культури, опікун сиріт, покровитель шкіл, духовний провідник стражденного народу. Життя А. Шептицького було присвячене захисту духовних та національних інтересів українського народу, а політична діяльність мала виражений український державний напрям. Особлива увага в роботі ми приділили його меценатський діяльності. І можемо сказати, що меценатська діяльність митрополита внесла величезний внесок у культурний розвиток України кінця ХІХ - початку ХХ ст.