«Новий регіоналізм» і розвиток теоретичних аспектів кластероутворення - Савельєв, Є. (Вісник економічної науки України, 2013)
Розглядаються мережеві виробничі системи, що формуються і функціонують на основі кластерних принципів організації і кооперації. Розвивається теорія нового регіоналізму. Показано, що формування регіонів не обмежується національними кордонами, а може включати певну частину території однієї або більшої кількості країн. Виділяються аспекти самоформування нових і ліквідація наявних регіонів. Припускається можливість створення регіонів на території кластеру в рамках діючих адміністративних утворень при перерозподілі функцій між ними. Осмислюються взаємозв’язки між геопростором як фізичним атрибутом, гомогенним геопростором регіональних середовищ, кіберпростором як геопростором всесвітнього павутиння. У методологічному аспекті кластери досліджуються як рушійна сила процвітання в умовах глобалізації.