Ономастика в контексті поезій шістдесятників - Гапєєва, І.М. (Культура народов Причерноморья, 2014)
Стаття продовжує цикл публікацій автора з питання впливу поезій шістдесятників на естетичну свідомість особистості. На цьому тлі глибоко аналізується ономастична наповненість поезій М. Вінграновського, І. Драча, Л. Костенко, Б. Олійника, Д. Павличка та В. Симоненка, які є яскравими представниками свого покоління. Збагачуючи ідейно-тематичну палітру творів найбільш відомими онімами, автори не тільки виграють у мистецькому плані, а й естетично наснажують поетичні рядки. Художня семантика та мовна естетика ономастикону шістдесятників привертають увагу дослідників завдяки чіткій соціально-історичній проекції. Найпоказовішими в лінгвостилістичному плані є, звичайно, оніми з українського етнічного обширу та з української духовно-світоглядної сфери. Але часто трапляються й найменування зі сфери мистецтва, міфології, науки та вірувань інших культур, що підкреслює багатий світогляд та освіченість поетів.