Фонопедичний метод та особливості його застосування в педагогічній роботі зі співаками неакадемічних жанрів - Карпов, В.В. (Культура народов Причерноморья, 2014)
У статті досвідченого вокального педагога й артиста йдеться про важливість збереження в належному робочому стані співочого голосу як професійного, так і самодіяльного виконавця. Звертається увага на специфіку й відповідні засоби профілактики втомлюваності чоловічих та жіночих голосів. Проблема співвідношення співочого фольклору і професіоналізму ще потребує поглибленого вивчення. При перенесенні певної фольклорної манери співу на професійну естраду не слід забувати, що ця манера, первинно не розрахована на фахову, власне щоденну експлуатацію і, невинна у побуті, може виявитися небезпечною для голосового апарату в професії. Академічна ж манера співу одразу створювалася як професійна, а відтак і вбирала в себе передусім способи захисту голосу, підвищення його витривалості, опірності навантаженню.