Мотив розлуки в кримськотатарській фольклорній ліриці (на прикладі пісень «Эки пугъу» – «Два пугачі» та «Эки кийик» – «Дві кізки») - Гуменюк, О.М. (Культура народов Причерноморья, 2014)
У статті осягається художній світ кримськотатарської фольклорної пісні. Дослідниця відзначає здобутки фольклористів у царині вивчення кримськотатарської народної пісні, наголошує на значенні фольклористичних праць О. Олесницького, А. Кончевського, М. Веліджанова, Я. Шерфедінова та інших дослідників. Основна увага приділяється тематичним мотивам та особливостям поетики пісень «Эки пугъу» – «Два пугачі» та «Эки кийик» – «Дві кізки». Проникливе осягнення людських печалей і радостей, туга розлуки з коханою, передача широкої гами почуттів, тонких настроєвих відтінків, неабияке інтонаційне багатство, мальовнича метафоричність та символічна сконденсованість лаконічної образності, вишукана звукова й ритмічна організація – такі особливості поетичного світу цих фольклорних творів.