Фольклоризм української літератури як дескриптивний код - Кривенко, О.В. (Культура народов Причерноморья, 2014)
У статті розглянуто, систематизовано та проілюстровано прояви фольклоризму в українській літературі як дескриптивний код, що дає можливість довести походження родо-жанрової та художньо-виражальної систем із синкретичних магічних текстів. Марковано передвісники формування цих систем. Встановлено основні прийоми, за допомогою яких здійснювався перенос уснопоетичних елементів до художньої літератури. За посередництвом літературних творів відновлено контекст побутування деяких типів українських фольклорно магічних текстів.