Наукова спадщина Юрія Шевельова в сучасному українському мовознавчому дискурсі - Власенко, В.В. (Культура народов Причерноморья, 2014)
Стаття присвячена висвітленню мовознавчого доробку Юрія Шевельова – найвидатнішого українського філолога ХХ століття. Ідеться про фундаментальні праці вченого, присвячені проблема слов’янського й українського етногенезу. Він дослідив фонологію праслов’янської мови і цим проклав шлях до створення фонологій усіх слов’янських мов періоду їхнього самостійного розвитку, а також створив історичну фонологію української мови. У сучасному українському мовознавстві під впливом досліджень Шевельова переглянуто концепцію походження української мови, історію формування її літературної норми. Висвітлено внесок Шевельова в розвиток соціолінгвістичних досліджень мовної політики, яку проводили різні режими на окупованих українських землях у першій половині ХХ ст. Багато зробив Шевельов і для вивчення діяльності мовознавців 20-х років. Відзначено, що поступова зміна парадигми лінгвістичних досліджень в Україні, формування нових лінгвістичних напрямів відбувається під впливом ідей Шевельова.