Фізико-хімічні, фармако-токсикологічні та протипухлинні властивості феромагнітних наночастинок заліза (експериментальне дослідження) - Мосієнко, В.С.; Кущевська, Н.Ф.; Бурлака, А.П.; Шляховенко, В.О.; Куртсеїтов, Л.К.; Бойчук, І.В.; Карнаушенко, О.В.; Вербиненко, А.В.; Дасюкевич, О.Й. (Онкологія, 2012)
Досліджено характеристики оригінальних феромагнітних наночастинок заліза (ФНЗ), одержаних в Інституті колоїдної хімії і хімії води ім. А.В. Думанського НАН України: форму, розміри та геометрію ФНЗ; їх токсичність; проникність (за перорального введення) до тканин різних органів і пухлини; вплив на активність FeS-білка N-2 мітохондрій; активність цитохрому Р450 (g=2,25); генерування супероксидних та NO-радикалів в тканинах пухлини, печінки, нирок та в нейтрофілах периферичної крові; а також активність ФНЗ щодо модельних штамів пухлин (лімфоми Р388, асцитного раку Ерліха, метастазуючої карциноми легенів Льюїс). Одержані дані свідчать про перспективність подальшого дослідження ФНЗ з метою розробки технологій їх клінічного застосування. Ключові слова: феромагнітні наночастинки заліза, доклінічне дослідження, протипухлинна активність в експерименті.