З історії сервітутів в Україні (за матеріалами Подільської губернії другої половини XIX ст.) - Криськов, А.А. (Державна установа "Інститут економіки та прогнозування НАН України", 2005)
Предметом дослідження даної статті є законодавче вирішення проблеми сервітутів пореформеного періоду в Росії і Україні. Показано вплив сервітутного права на економічний розвиток і, зокрема, на мобілізацію земельної власності.