Концептуальна схема механізму управління професійними ризиками на підприємстві - Бойченко, М.В. (Економічний вісник Донбасу, 2015)
У статті розроблено концептуальну схему механізму управління професійними ризиками на підприємстві. Якість управління професійними ризиками визначає ефективність прийняття рішень і результативність реалізації заходів щодо усунення загроз або зниження шкідливого впливу небезпечних факторів на здоров'я людини. Згідно концептуальної схеми на рівень професійного ризику впливають суб’єкти: держава, підприємство та працівник. Держава забезпечує реалізацію економічного механізму на засадах реалізації законодавства з позиції заохочення та регулювання заходів щодо втілення процесного підходу на підприємствах. Підприємство на засадах організаційно-розпорядчих документів та мотивації щодо реалізації процесного підходу. Працівник є невід’ємною частиною процесу мінімізації професійного ризику. Реалізація запропонованої концепції у вигляді розробки економічного механізму та процесної моделі управління професійними ризиками сприятиме формуванню новому погляду на управління професійними ризиками. Реалізація процесного підходу до управління професійними ризиками на підприємстві включає комплекс послідовних заходів, спрямованих на адаптацію, оновлення і вдосконалення складових механізму, що, на відміну від існуючих розробок, передбачає узгодження управлінських рішень, економічних методів, інструментів, важелів, організаційного забезпечення діяльності з управління професійними ризиками на державному, галузевому рівнях і рівні підприємства. Запропонована процесна модель управління професійними ризиками на виробництві дозволяє підвищити ефективність процесу управління професійними ризиками шляхом стандартизації даного процесу, а також розподілення відповідальності за процес управління професійними ризиками між групами посадових осіб на підприємстві. Крім того, завдяки цьому, має місце значна економія коштів за рахунок зменшення випадків виникнення професійних ризиків та, відповідно, зменшення суми грошових компенсацій.