Літописні свідчення про заснування міста Володимира наприкінці Х століття: Володимир на Лузі чи Владімір на Клязьмі? - Диба, Ю. (Княжа доба: історія і культура, 2013)
Проаналізовано літописні свідчення про початки гoрода Володимира. Розглянуто складові первинного літописного сюжету про заснування города заходами князя Володимира Святославовича у “Словенській землі”. Обґрунтовано, що ця назва стосувалася Волині. Звернуто увагу на методичне втручання пізніх редакторів до давнього тексту та поступову трансформацію літописних фактів, спрямовану на вивищення та прославлення одноіменного гoрода, збудованого більш ніж століття по тому зусиллями Володимира Мономаха на р. Клязьмі, на тодішній далекій північно-східній окраїні Київської держави.