О "Крымской Хазарии” в XI–XII веках - Могаричев, Ю. (Княжа доба: історія і культура, 2013)
Проаналізовано відомості про “Кримську Хазарію”, яка нібито існувала на півострові в Х–ХIІ ст. Стверджено, що це історіографічний міф: джерела розповідають про Хазарский каганат, або землі Азійського Босфору, де в останній третині X – на початку XI ст. існував хазарський анклав. Наприкінці XI – в XII ст. Хазарія – підвладна Візантії область Азійського Босфору після ліквідації Тмутараканського князівства.