Bojar czy książę? "Uzurpacje” Wołodysława Kormiliczicza w narracji kroniki Halickowołyńskiej - Jusupović, A. (Княжа доба: історія і культура, 2013)
Володислав Кормильчич належав до найвпливовіших боярів Галицької землі першої половини XIII ст. Його високу позицію старалися тлумачити у різний спосіб, твердячи, що був спорідненим з династією Рюриковичів. Галицько-Волинський літопис інтерпретовано дослівно, забуваючи про те, що ця пам’ятка письменства була укладена при дворі Романовичів. Вихваляючи своїх господарів, літописець водночас намагався показати у негативному світлі їхніх ворогів. Нерідко з виховною метою він вплітав до розповіді видумані епізоди чи вживав до опису противників слова, покликані викликати негативні враження. Проаналізовано вміщені в Галицько-Волинському літописі описи, які стосуються Володислава Кормильчича, у пошуках відповіді на запитання, як насправді формувалася його кар’єра.