Міграція руських шляхетських родин із Сяноцької землі у першій половині XV століття - Лисейко, Я. (Княжа доба: історія і культура, 2013)
Досліджуються причини переселення із Сяноцької землі руських шляхетських родин у першій половині XV ст. Протягом цього періоду у Сяноцькій землі своїх маєтностей позбулося 9 руських шляхетських родин, що складає близько 20 % від загальної кількості шляхетських родів, які володіли земельною власністю у Сяноччині в цей час. Причини міграції полягали у неможливості адаптуватись до ведення господарства у нових соціально-економічних умовах, перенаселеності Сяноччини, перевазі чужого культурно-етнічного елементу.