Становлення Укрзалізниці як головної складової залізничного комплексу - Хахлюк, А.М. (Державна установа "Інститут економіки та прогнозування НАН України", 2008)
Розглядаються основні організаційно-економічні заходи становлення головної складової залізничного комплексу – залізничного транспорту України в період 1991–2001 рр. Досліджуються політико-економічні, організаційні, юридичні, міжнародні аспекти створення «Укрзалізниці», яка б забезпечувала внутрішні й зовнішні транспортно-економічні зв’язки та потреби населення в перевезеннях. Особлива увага зосереджується на проблемних аспектах реалізації організаційно-політичних та економічних заходів за умов економічної кризи 1990-х років.