Еволюція трактувань інституту соціального захисту населення в українській економічній літературі (кінець XX – початок XXI ст.) - Біла, С.О. (Державна установа "Інститут економіки та прогнозування НАН України", 2008)
У статті представлено еволюцію поглядів українських вчених на сутність інституту соціального захисту населення на рубежі ХХ–ХХІ ст. В руслі теорій соціально-психологічного та правового інституціоналізму висвітлено особливості формування комплексного підходу до аналізу системи соціального захисту населення в українській економічній літературі, досліджено роль інституту держави у цьому процесі.