Жанрово-стильова специфіка кримськотатарської епічної оповіді «Арзи й Гамбер» - Гуменюк, О.М. (Культура народов Причерноморья, 2014)
Кримськотатарські епічні оповіді – дестани – можна поділити на два основні різновиди. Одна група дестанів пов’язана з художнім осягненням історичних, суспільно-політичних процесів. Інша група – це любовні історії. Тут попри провідну епічну оповідність доволі відчутний ліричний струмінь, а героїчні мотиви поєднуються із сентиментальними. Характерним зразком романтичної епічної оповіді є дестан «Арзи й Гамбер», котрий є основним об’єктом розгляду в цій статті. Звертається увага на тематичні й жанрово-стильові аспекти цього фольклорного твору. Несприятливим життєвим обставинам протиставляється сила почуттів закоханих, здатна долати тяжкі випробування і навіть смерть.