Розвиток форм соціального захисту та формування елементів соціального страхування в Україні (кінець XVIII – початок XX ст.) - Левін, П.Б. (Державна установа "Інститут економіки та прогнозування НАН України", 2008)
У статті в історико-економічному аспекті розглядається загальний розвиток форм соціального захисту населення. Особлива увага приділяється становленню системи соціального страхування, відмічаються її позитивні і негативні риси. Підкреслюється прогресивний характер організації страхової справи в Україні.