Томський період діяльності академіка Миколи Кащенка - Готра, О.Б. (Історичний архів. Наукові студії, 2015)
У статті автор досліджує томський період науково-педагогічної та громадської діяльності Миколи Кащенка. Висвітлено біографію вченого за особовим архівним фондом. Розкрито пріоритетні напрями його діяльності, визначено місце і роль вченого у галузі науки та культури в кінці ХІХ – першій третині ХХ ст. Показано громадянську позицію вченого. Відзначено популяризацію наукових знань та широкі різносторонні інтереси вченого.