Польський національний рух у Правобережній Україні: регіональна специфіка - Громакова, Н.Ю. (Історичний архів. Наукові студії, 2015)
У статті досліджено особливості розвитку польського національного руху в Правобережній Україні у другій половині ХІХ ст. Національний рух поляків у цей період представляє собою складний історичний феномен, що вплинув на трансформацію суспільно-політичного простору українських земель. Автор дійшов висновку, що формування нового способу мислення власного соціально-історичного простору учасниками польського національного руху спричинилося до перетворення регіону на арену запеклої боротьби російського, польського й українського національних проектів.