Громадська діяльність Юрія Бойко-Блохіна в українському підпіллі в роки Другої світової війни - Карпюк, Я.І. (Історичний архів. Наукові студії, 2015)
В даній статті автор описує громадську діяльність Юрія Бойко-Блохіна в українському підпіллі в роки Другої Світової війни, обґрунтовує логічність вступу професора до Організації українських націоналістів, а також наводить ряд праць, написаних в газеті «Нова Україна», редактором якої на той час був Юрій Гаврилович. Усвідомлюючи той факт, що біографії творців національної культури повинні бути ретельно досліджені та дбайливо введені до наукового обігу, автор використовує біографічний метод, який дає змогу розглянути життєдіяльність і життєтворчість людини в її цілісності з соціокультурним контекстом, у якому вона діє. Як висновок, наголошується на тому, що Юрій Бойко-Блохін, будучи українським і німецьким науковцем, габілітованим доктором, професором Людвіг-Максиміліянського Університету, ректором Українського Вільного Університету в Мюнхені, академіком, автором багатьох фундаментальних праць є одним із найяскравіших представників української політичної і творчої еміграції і його громадська та історико-літературна діяльність, як в Україні так і за кордоном, мала значний вплив на формування державності нашої країни.