Вплив англійської суднобудівної школи на формування морської сили на Чорному морі в першій половині XIX ст. - Рижева, Н.О. (Історичний архів. Наукові студії, 2015)
У статті розглядається стан Чорноморського флоту і суднобудування першої половини XIX ст. в безпосередній залежності від тих пріоритетів, які ставила Російська імперія на Півдні України. Головним завданням у цей час стає реалізація планів розширення територій за допомогою військово-морських сил. Зіставлення наявних джерел дозволило автору зробити висновок, що на загальні процеси створення боєздатного флоту на Півдні України перш за все впливали провідні тенденції розвитку англійської суднобудівної школи. Її досягнення постійно вивчалися головними командирами Чорноморського флоту і портів. Інформація про новітні досягнення англійської кораблебудування досить швидко ставала відома на Півдні. У 20–40 рр. XIX ст., Для отримання навичок практичного кораблебудування, в Портсмутським і Плімутську адміралтейства Англії систематично направлялися фахівці верфей Миколаєва та Севастополя. Корабельні інженери і морські офіцери після навчання або стажування в Англії прагнули застосовувати передові технології при будівництві кораблів Чорноморського флоту.