Władcy Rosji w polskich opiniach z czasów Stanisława Augusta - Stroynowski, A. (Історичний архів. Наукові студії, 2015)
W czasach panowania króla Stanisława Augusta w Rzeczpospolitej polsko-litewskiej nastąpił wzrost zainteresowania Rosją i jej władcami. Widać to we wspomnieniach. Są one podstawowym źródłem tego artykułu. Artykuł ma odpowiedzieć na kilka pytań: 1. którymi władcami Rosji najbardziej się interesowano, 2. jak oceniano charakter kolejnych władców, 3. co pamiętnikarze pisali o polityce rosyjskich imperatorów wobec Rzeczypospolitej polsko-litewskiej. Mniejsze znaczenie mają plotkami na temat życia dworu w Petersburgu. Lektura polskich relacji pokazuje zmianę ocen rosyjskich imperatorów. Najbardziej interesowano się życiem i polityką imperatorowej Katarzyny II. Długo wierzono w jej przyjaźń. Zawsze w polskich pamiętnikach podkreślano jej inteligencję. Zmiana tego poglądu nastąpiła dopiero po upadku Rzeczypospolitej polsko-litewskiej. Dopiero to spowodowało zmianę i w relacjach umieszczono dużo wiadomości o jej wadach: rozpusta, obłuda i niechęć do Polski. Napisano o tym jednak dopiero po jej śmierci.