Перша світова війна і Україна: історіографія проблеми - Зеркаль, М.М. (Історичний архів. Наукові студії, 2015)
Стаття присвячена періодизації вивчення історії Першої світової війни радянськими та сучасними українськими істориками. Тривалий час дослідження цієї трагічної сторінки історії українського народу і світової цивілізації була під забороною, або тенденційно висвітлювалась. Автор статті аналізує основні тенденції та етапи вивчення Першої світової війни істориками науковцями. Сучасна українська історіографія набуває все більш різноманітного характеру як за предметом дослідження, так і використаними методами. Завдяки новим підходам значно збільшується проблематика та можливості наукових досліджень.