Polski ślad w dziejach Kijowskiego uniwersytetu imperatorskiego Św. Włodzimierza: badania w zakresie chemii Ignacego Fonberga - Srogosz, T. (Історичний архів. Наукові студії, 2015)
Recenzja monografii: Zamecki S. Europejskie inspiracje w pracach polskiego chemika Ignacego Fonberga (1801-1891). Studium historyczno-metodologiczne (Warszawa 2015).