Еліта як суб'єкт соціального управління - Буткевич, О.Г. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 1999)
Процес трансформації економічних, соціально-політичних, духовно-моральних відносин та його ефективність цілком залежать від діяльності тієї групи суспільства, яка очолює процес соціальних перетворень. У політології, соціології та інших суспільних науках цю групу називають “елітою”. У повсякденному житті слово “еліта” має два тлумачення. Перше з них відображує володіння якимись інтенсивно, чітко і максимально вираженими рисами, найвищими за тією чи іншою шкалою вимірювання. У цьому значенні термін “еліта” вживається стосовно будь-яких речей, понять, процесів або живих істот. У другому тлумаченні слово розглядається у спектрі суспільної значущості і стосується кращої, найбільш цінної для суспільства групи, що стоїть над масами і покликана в силу притаманних їй особливих рис керувати ними. Таке розуміння слова відображує суть поняття “еліта”, позначаючи ним верству суспільства , або групу осіб, що мають специфічні особистісні характеристики, або професійні якості, які роблять їх елітарними, тобто “вибраними” у тій чи іншій сфері суспільного життя (науки, виробництва, спорту, мистецтва тощо); соціальних рухів і партій.