Війська "спецназу" та "національна гвардія" останнього українського гетьмана (квітень-грудень 1918 р.) - Тимощук, О.В. (Кримський науковий центр НАН України і МОН України, 1999)
У військовій галузі маріонеткова залежність гетьманату П.Скоропадського від Центральних держав була найбільш помітною. Наведемо з цього приводу яскравий вираз сучасника подій Н. Могилянського: “Загалом німці грали з Україною так, як кішка грає з мишею: то придавить, то дасть побігати і насолодитися ілюзією волі, пильно слідкуючи в той же час, щоб здобич не втекла від столу хижака-переможця. Дорого коштувала Україні ілюзія створення української армії. Я ніколи не поділяв відвертої і серйозної віри П.П. Скоропадського у можливість створення серйозної військової сили на Україні. Почати з того, що німці ніколи б не потерпіли створення якої б то не було значної військової сили на Україні, бо фатально і неминуче вона зробилася б загрозою їм самим. Напевне неможливо припустити , щоб німці не давали собі в цьому звіту”.