Суспільство як антропологічна ситуація - Гомілко, О.Є. (Культура народов Причерноморья, 1999)
Онтологічна значущість суспільства. Суспільство обіймає життя людей в їх діяльності. Його онтологічна значущість полягає в тому, що у вигляді суспільства існує спільна людям реальність, котра поєднує їх життя в єдине ціле і котру людські індивіди поділяють один з одним. Саме суспільство і його загальний вираз – соціальність – складають той чинник буття, котрий зазвичай сприймається як такий, що специфікує людину в її онтологічній сутності, тобто виокремлює її як рід буття, унікальне суще з-поміж інших. Соціальність разом з культурністю (у більш широкому сенсі перша є однією з іпостасей другої) складає онтологічну альтернативу всім натуральним, суто природним визначенням і ознакам буття. Серед останніх, зазвичай, чи не першою називають тіло людини. Якщо, слідуючи цій настанові, вбачати у людській тілесності суто природний феномен (як це звичайно робилося і робиться у відповідності до відомого стереотипу), то не може бути, здається, двох інших настільки несумісних сутностей, ніж людське тіло та соціальний устрій. Наш аналіз суспільного виміру тілесності, так само як і тілесного виміру суспільності, покликаний спростувати цю хибну самоочевидність і встановити між цими двома феноменами відношення не протиставлення та взаємовиключення, а взаємної кореляції та залежності.