Стан шкільної системи Криму на початку 20-х років - Прохорчик, М.В. (Культура народов Причерноморья, 1999)
Перехід до мирного будівництва у Криму на початку 1921 р. розпочався у дуже складних соціально-економічних і політичних умовах. Три роки громадянської війни та іноземної інтервенції суттєво підірвали економіку краю. Так, продукція промисловості скоротилася у порівнянні з 1913 р. у 4,6 рази. Біля 600 підприємств зовсім не працювали. У тяжкому стані опинилося і сільське господарство: посівні площі скоротились на 30 відсотків, врожайність зернових зменшилась на половину. Сільське господарство не здатне було забезпечувати населення продовольством, а промисловість – сировиною. Промисловість також не могла задовольнити селянство предметами першої необхідності – гасом, милом, мануфактурою, сірниками.