«Серцем поділитись…» (родинні архетипи у художньому світі Тараса Шевченка) - Пахаренко, В. (Народознавчі зошити, 2014)
У статті умотивована думка, що візіонерсько-міфотворчий тип таланту Шевченка зумовив засадничу архетипність його творчості. Визначальний у «Кобзарі» архетип родини, він виявляється на рівнях особистісному, національному, духовному.