Проблеми і завдання порівняльного вивчення етногенезу хорватів в українському контексті - Пащенко, Є. (Народознавчі зошити, 2014)
Розглянуто головні напрями вивчення проблеми етногенезу хорватів — в історичному розвитку, вказано на деякі головні праці хорватських та іноземних дослідників. Український контекст висвітлено як потребу комплексного міждисциплінарного дослідження українських і хорватських вчених. Викладено положення здійснених досліджень і вказано на сфери подальшого вивчення.